2008 m. gegužės 9 d., penktadienis

Kita motinystės pusė

Daugelis matydami mamas su vaikais džiaugiasi ir grožisi. Kiekviename amžiaus tarpsnyje vaikai, o su jais ir visa šeima, išgyvena naujų, nepakartojamų akimirkų. Kiekvienas vaiko pasiekimas yra kaip didžiausias stebuklas, o filosofiniai mažųjų išvinguriavimai verti būti surašyti į didžiausias knygas.

Tačiau bendraudama su įvairiomis mamomis pastebėjau, kad be šių gražių ir džiaugsmingų akimirkų motinystė turi ir tamsiąją savo pusę.

Visų pirma, tai stresas ir įtampa. Dėl ilgalaikės nemigos (kuri tęsiasi 1-4 metus), nuovargio, nesveiko maitinimosi mamos tampa nervingos, piktos, depresuotos, emocionaliai nestabilios.

Dar viena mamų skausminga vieta - tai jų kūnai. Nėštumas ir žindymas dažnai negrąžinamai pakeičia moters kūną. Vienos tampa apkūnios, kitos nepaprastai kūdos. Apdribęs pilvukas, nukarusios krūtys, strijos, celiulitas ir kiti nepatogumai "varo" mamas į menkavertiškumą. Šiuo atveju žmonai vyro komplimentai yra tiesiog kaip gydantis eleksyras ;)

Kita tamsioji pusė - sveikata. Skaudanti nugara, iškrypęs stuburas ir osteochondrozė, šlapimo nelaikymas, sąnarių ligos, iššokusios venos, hemorojus - tai negalavimai, apie kuriuos iki gimdymo daugelis mamų net nežinojo, kad tokie egzistuoja. Tenka rūpintis vaikeliu ar keliais vaikais, namų ruošos darbais, o sveikata... taip ir lieka netaisoma - nėra kada ja pasirūpinti.

Tad tokiame kontekste mama turi būti stipri, energinga, mylinti, švelni savo vaikams ir vyrui. Niurzgėjimas, kaip žinia, nedera moterims. Tokia yra motinystės kaina. Ją sumokėjo mūsų mamos, dabar mokame mes...

Ir vis dėlto, kai vaikas apkabina ir prisiglaudžia, kai pajunti jo meilę, tada viskas nušvinta, pamiršti visus negalavimus, pasikrauni jėgų ir eini toliau...

1 komentaras:

  1. Tikrai taip, motinystė pakeičia kūną nesugražinamai... Bet nepaisant celiulito ir viso kito, tai yra pats nuostabiausias jausmas pasaulyje.

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin