2008 m. rugpjūčio 26 d., antradienis

Kengūros metodas


Skaitydama Rimos blogą radau nuorodą apie kengūros metodą, dar vadinamą "oda prie odos" kontaktu. Taikant šį metodą naujagimis, paprastai tik su sauskelnėmis, guldomas vienam iš tėvų ant krūtinės po drabužiais. Jis laikomas kniūbsčias vertikalioje padėtyje. Atrodo, tarsi naujagimis gulėtų kengūros sterblėje. Nors šis metodas tinka bet kokio ūgio kūdikiui, jis ypač rekomenduojamas neišnešiotiems naujagimiams.

Kengūros metodo privalumai:
- Ši padėtis palaiko silpnus naujagimio krūtinės raumenis, sudaro sąlygas, veikiant sunkio jėgai, pilvo turiniui slinkti žemyn, pagerina ventiliaciją, todėl naujagimis lengviau kvėpuoja.
- Vertikali padėtis padeda virškinti ir sumažina refliukso bei aspiracijos pavojų.
- Perspėja apie netaisyklingos galvos formos vystymąsi.
- Gerina motinos laktaciją ir pailgina maitinimo krūtimi laiką
- Pagerina neurologines ir medicinines neišnešiotų naujagimių baigtis.

Tačiau svarbiausi yra galutiniai kengūros metodo rezultatai – pradinę motinos baimę, atsidūrus Naujagimių reabilitacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, greitai pakeičia augantis pasitikėjimas savimi ir tobulėjantys įgūdžiai rūpinantis ir saugant savo kūdikį.

Peter gimė 25 savaičių ir svėrė 520 g. Nuo pirmos gimimo dienos buvo pradėtas oda prie odos kontaktas. Kūdikis buvo laikomas ant krutinės pakaitomis tai pas mamą, tai pas tėvą. Būnant pas tėvus ant krutinės (oda prie odos) normalizuodavosi ar net pagerėdavo gyvybiniai procesai. Daugiau pasakojimų apie kengūros metodo taikymą neišnešiotiems naujagimiams galite skaityti čia. Plačiau apie šį metodą lietuviu kalba galite skaityti Dalios Stonienės straipsnyje "Neišnešiotas naujagimis: padėkime jam tapti stipresniam"ir Rimos bloge.




Foto iš www.kangaroomothercare.com

4 komentarai:

  1. My sister in law is going through the same thing.

    http://www.christinastailey.blogspot.com

    AtsakytiPanaikinti
  2. mudvi su dukrele ligoninėje irgi išbandėme šį metoda...nuostabu

    AtsakytiPanaikinti
  3. labai įdomu, gal galite daugiau parašyti kaip jums sekėsi? Ar tai Lietuvoje buvo? Kaip dabar jūsų dukrelės sveikata?

    AtsakytiPanaikinti
  4. sveiki, atsakau į klausimą. taip tai Lietuvoje vyko, Klaipėdos gimdymo namuose. Tiesiog dukrytė gimė truputį anksčiau laiko, 36 sav. 3 dienas buvom atskirai, ji reanimacijoj. kai jau pagaliau buvome kartu,pastebėjau, kad jai visą laiką labai šaltos kojytės, nors buvo su vilnoninėm kojinytėms, apklota dvigubą vilnonine anklode, palatoj + 28/29(į langus švietė saulė)Tada pasiklausiau seselės ką daryti? Ji ir papasakojo apie šį metodą, kad pvz Kuboje kengūravimas prilygsta -inkubatoriuj. kūnas prie kūno, taip atsigulusios patogiai lovytėj ir būdavom. šildžiau savo mažylę, rezultas greitai įvyko kojytės sušilo, taip gulėdavom po 2 -6 net valandas. Išmoko dukrytė ir mano pienelio atsigert gulėdama ant pilvelio. kengūravimo pagalba kojytės ilgai budavo šiltos, dukrytė būdavo rami Turiu pasakyt, kad grįžus namo mes ilgai taip šildėmės : kai tapdavo nerami, arba skaudėdavo pilvelį (neprireikė jokių lašiukų nuo pilvo pūtimo), o ir aš pati taip pailsėdavau. dabar dukrytei virš 3 metukų, labai prie manęs prisirišusi, kartais atbėga iš savo lovytės ir sako: leisk prie tavęs pasišildyti :)

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin