2008 m. rugpjūčio 17 d., sekmadienis

Vaikų maitinimo ypatumai


Nuotraukoje mėsos, bulvių ir daržovių vėrinukai.

Nežinau kaip kitų vaikai, bet maniškės abi (dabar tik viena :) žįsdamos krūtį išdarinėja visokius akrobatinius triukus. Atrodo, pasiguldai vaiką tvarkingai prie savęs, o jis pradžioj ranką į šoną padeda, po to koją, po to kitą koją, o galiausiai žiūri, kad jau ir sunku suprasti kur kokia kūno dalis :D Bet burna visada vietoj būna - krūties nepaleidžia, kad ir kaip rangytųsi :D

Paprastas maitinimas (nežindymas) irgi turi savo ypatumų. Na, gal tai nebūdinga valgiems vaikams, bet su vaikais, kurie nevalgo, tai tikrai reikia didelės kūrybos ir improvizacijos. Nors maniškės mergos putlutės, bet abi prastai valgo.

Štai keletas maitinimo ypatumų:

- maistą pateikti ir maitinti su ypatingai džiugia nuotaika, duoti maistą taip, tarsi tai būtų tikras stebuklas (emocingai ir sudominančiai)

- kol vaikas mažiukas, gerai virtuvėje turėti nedidelių žaislų ir įdomių daiktų dėžę. Kol vaikas savo dėmesį yra sutelkęs žaislų mėtymu ant grindų, galima sumaitinti paruoštą maistą. Kol Barbora visus žaislus išmėtydavo aš spėdavau sumaitinti visą paruoštą maisto dozę :)

- įdėti į nedūžtančią lėkštutę šiek tiek maisto ir duoti vaikui pačiam "valgyti". Kol jis vazosis su tuo maistu vėlgi galima sumaitinti pagrindinį maistą.

- kalbant apie nekūdikius, tai iš patiekalų galima daryti visokius "paveikslus" - veidukus, laivus, kirmėlytes ir t.t.

- už kiekvieną kąsnį ar kitokią maisto dozę pažadėti kokių nors skanumynų ar malonumų. Pvz. kiek suvalgys kąsnių, tiek gaus "tik tak" saldainiukų, arba tiek kartų pakutensit.

- lenktyniauti su vaiku kas greičiau suvalgys - jūs ar jis.

- vykdyti neįmanomą misiją - gelbėti gėriečius kąsnius nuo blogiečių ir pan.

- sugalvoti neįprastus valgymo įrankius: labai didelius arba labai mažus šaukštus, kinietiškas lazdeles, sumuštinių smeigtukus, gimtadienio papuošimus (skėtukus, vėlevėles ir t.t.).

Yra dar daug smulkių gudrybių, kurias galima panaudoti, kad vaikas valgytų. Bet iš esmės, tai reikia nepaprastos kantrybės ir improvizacijos maitinančiajam. Linkiu sėkmės šitame labai sunkiame darbe!

Ai, dar pasiguosiu, kad labai pikta ir liūdna, kai tenka išmesti paruoštą maistą. Kai vaikai nevalgo, tai neturiu jokios motyvacijos gaminti maisto. Nors kiekvieną dieną vis išmetu nemažai paruošto maisto ir visiškai nebesinori daugiau nieko ruošti, bet ruošiu... dėl sąžinės nuraminimo, kad galėčiau pasakyti "aš bent jau stengiausi".

11 komentarų:

  1. :)pamenu, kai mano sunui buvo kokie 3 ar 4 metukai ir nuejome i cilli picerija. Ten yra vaikiskas meniu, kur paietkalai su ivairiais veidukais ir panasiai. Tai Lukas rinkosi rinkosi, ziurejo ziurejo, o po to paklause, kodel veidukus reik valgyti :), jis kategoriskai atsisake valgyti mesyte su akytemis :).
    Bandziau ir namuose ant manu koses paisyti su uogiene pavaiksliukus, tai kiekviena kart sakydavo, kad nevalgys tol kol nenuimsiu tu nesamoniu :))
    Apskritai, mano vaikas nevalgo tai, kas keistai atrodo :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kai pirmą kartą dariau su maistu veidukus, tai nežinojau ar išdrįs Liepa valgyti juos :) Žiūrėjo žiūrėjo, po to klausinėjo, o po to suvalgė :))
    Beje, dar man patarė į visokius kotletukus ar kukuliukus dėti siurprizus (džiovintą slyva, persiką ar pan.). Tai va šitų siurprizų nemėgsta vaikai nors tu ką :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. mano visi 3 vaikai visada turi apetita,pastoviai tik girdziu "o kas pietums,o kas vakarienej,pagamink ta ar ana ..."Neprisimenu beveik momentu kad nenoretu valgyt....Nors tureciau tuo dziaugtis,bet turiu prisipazint kad PAVARGAU gamint be pertrauku :(Noreciau kad ir mano vaikai nors keleta dienu atsisakytu valgyt :)va tada pailsieciau :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. nepailsėtum :) galvotum - kas blogai, kodėl jie nevalgo, gal ką kito pagamint :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Negalima vaikų girti už tai ką ir kiek jie suvalgė. Negalima žadėti malonumų už maistą. Negalima lyginti vaikų ir lenktyniauti su jais valgant maistą. :)
    Mano didysis nevalgiukas pasirodo turi padidėjusį rūgštingumą/stemplės rauko nepakankamą užsidarymą. Jam reikia valgyti po mažai, dažnai, yra daugybė produktų, kurie didina rūgštingumą ir jis paprasčiausiai jų nevalgo. Galiu priversti, apgauti, pažadėti, bet ar tai bus į vaiko sveikatą? :(
    Geriausia yra leisti vaikui valgyti tiek ir to, ko jis nori. O kad rinktųsi iš maistingų ir sveikų produktų, turėtų namuose nebūti nemaistingų ir nesveikų produktų :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tai kaip gi skatinti vaikus valgyti? Ne kartą esu leidus jiems nevalgyti, tai pastebėjau, kad jos pasidaro labai irzlios. Kai namuose būna nepavalgiusios, tai nieko, bet jei nepavalgiusios išeina į lauką, tai tikra bėda. Mažoji smėlį, akmenis - viską, ką randa kiša į burną, o vyresnioji būna labai suirzusi. Pamenu kai Liepa buvo maždaug 1,5 metų, tai ryte atsikėlusi ji nieko nevalgydavo, tada mes išeidavom į lauką, iš kurio su klyksmais grįždavom apie 12 val ir iškart nevalgiusi ji vėl eidavo miegoti, tai vaikas pirmą kartą pavalgydavo tik atsikėlusi po pietų miego apie 14 val. Ir niekaip negalėjau pripratinti vaiko valgyti :((((

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gal geriausias skatinimas butu mamos pavizdis?Tiesiog paklaust vaiko ar jis valgys,ir jei pasakys ne,tai padet sau graziai maista ant lekstes ir valgyt,karts nuo karto siulydama vaikui paragaut.
    O kad versti valgyt ar apgaudineti ..tai tikrai ne iseitis....Net nezinau nuo kuo tas noras ar neroras valgyt priklauso,,,Rima manau labai teisingai parase kaip cia elgtis reikia

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ta proga norėčiau paklaust apie burokėlius. Niekur daržovinių tyrelių sudėtyje neesu mačiusi burokėlių. Gal kas žinot kodėl jų nededa į kūdykių maistą?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Hmmm,idomios cia mintys...
    Mano vaikui jau 6 metai ir jis yra, tikrai, labai nevalgus. Jis nevalgo darzoviu (vieninteli pomidora isciulpia), nevalgo vaisiu (tik obuoli nulupta laaabai retai),nevalgo visko kas su padazu, keistai ar negraziai atrodo :) jei jam i kotleta ikrauciau dziovinta slyva, tai tikriausiai nevalgytu ir kotletu :)).Jei neraginciau jo valgyti, tai jis tikriausiai apskritai nevalgytu :). kartais pasako, kad yra alkanas, bet ko bepasiulai - nieko nenori, sako, kad pagalvos, o galvoja kokias 2-3 valandas ar net visa diena. kai eina i darzeli problemu nera jis ten valgo su visais vaikais, o namuose su manim neina valgyti, apskritai pas man namuose visi vyrai skirtingai valgo:), vienas vieno nemegsta kitas kito, tai turiu visiems skirtingai ir gaminti. Tai va... ir kaip cia negudrauti su vaiku, kad nors ka suvalgytu.... kai pagudrauji, tai nors kazka isimeta i burna ir po to pats patenkintas buna :). taip kad mano nuomone, reikia truputi gudrauti ir nepalikti vien vaikui apsispresti valgyti ar ne.

    o del burokeliui, kazkur kazkada skaiciau, kad jie kudikiams netinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. dėl burokėlių - "Vaiko mityboje" rašo taip:

    Kadangi sunkiau virškinamas, kietas, jo galima pasiūlyti nebent nuo 11-12 mėnesių - ir tik seiubytės be tirščių. Vėliau smulkiai trinti labai tinka kaip garnyras. Silpnai marinuotų ir nedaug galima duoti tik nuo 3-5 metų.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Na, nevalgiuko mamas uzjauciu, nes puikiai suprantu jas. Pati i ju tarpa jau kelinti metai isirasiusi esu. Visiskai pateisinu visus mamu isgalvotus raginimo budus. Kai vaikai siaubingai nevalgo, atrodo, bet ka padarytum. Na, prievarta neverciu, bet pagudrauti bandau. Kartais pavyksta. O del noro gaminti, tai man tas pats - jau esu nuleidusi rankas...

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin