2008 m. lapkričio 6 d., ketvirtadienis

Londonas #2 (Rūta)

Prieš rašant toliau įspūdžius iš Londono būtinai turiu pasakyti, kad tai mano pirma kelionė į Londoną ir Angliją apskritai. Todėl mano pastebėjimai yra subjektyvūs ir gali neatitikti tikrovės :)

Jau išlipus iš lėktuvo Londone pirmiausia maloniai nustebino anglų mandagumas. Visi labai geri, mandagūs ir paslaugūs. Iškart pasijauti esąs labai svarbus :)

Kitas iškart kritęs į akį dalykas, tai rasių įvairovė. Buvau perspėta, kad ten daug juodaodžių ir kad į juos nespoksočiau :) Tokie perspėjimai juokingai skambėjo, nes daug kartų esu mačiusi ir bendravusi su juodaodžiais. Bet... Londone rasių ir kultūrų įvairovė mane pribloškė. Labai sunku buvo atsispirti pagundai nespoksoti į musulmones, į paauglius berniukus, kurie ant galvų turėdavo iš skarų susuktus kažkokius guzus :), į įvairiausio spalvinio spektro juodaodžius su nuostabiai garbanotais plaukais, į indus ir net į baltaodžius anglus :)

O štai vos išvykus automobiliu iš orouosto mane nemaloniai pribloškė Londono eismas. Beprotiškas lėkimas, kamščiai ir netvarka. Eismo juostos dvi, o automobilių eilės trys ir visi naglai lenda. Nekartą esu girdėjusi apie siaubingą Lietuvos vairuotojų kultūrą ir elegantišką vakarų europiečių vairavimą. Bet grįžus į Lietuvą negalėjau atsidžiaugti mūsų vairuotojais ir žymiai lėtesniu tempu gatvėse. Londone kas 100 metrų yra sankryža, tiksliau tariant, žiedai, o tuos šimta metrų visi važiuoja maksimaliu greičiu. Rezultate gaunasi, kad gazuoja stabdo, gazuoja stabdo... ir galiausiai taip suvimdo....brrr :( Tiesa, mus visą laiką vežiojo lietuviai ir sakė, kad ten tik lietuviai taip baisiai vairuoja. Nu gal... Bet visas automobilių srautas taip važiuoja... Nu žodžiu, geriausia ten naudotis metro :)

Vieną naktį draugas mus pavežiojo po naktinį Londoną. Labai gražu. Bet mane nustebino, kad 2 val nakties mes patekome į kamštį ir kad tokiu metu ten gyvenimas verda - žmonių buvo taip tiršta, kaip pas mus per kokią Kaziaus muge :)

Dar vienas protu nelabai suvokiamas dalykas tai, kaip anglai rengiasi, o gal tiksliau, kaip nesirengia. Vieni vaikšto su šiltom striukėm, pirštinėm ir kepurėm, o šalia eina merginos su basutėmis ir suknelėmis ant petnešėlių. Na tos merginos, tai dzin, bet vaikai!!! Daugybė vaikų vaikšto trumpom rankovėm ar su šortais, kai tuo tarpu oro temperatūra vos siekė 3-6 laipsniai. Ir tikrai buvo šalta, aš pati buvau su pirštinėm. Pradžioj galvojau, kad anglų vaikai labai užsigrūdinę, bet iš skirtingų žmonių išgirdau, kad atvirkščiai - juos kamuoja chroniškos kvėpavimo takų ligos, peršalimai :-0 Žodžiu, šis klausimas man taip ir liko neatsakytas... Beje, kol viešėjome Londone ten gerokai pasnigo, o kaip supratau sniegas ten retas svečias :)

Aplankėme kai kurias lankytinas vietas. Na tas, kurias kadaise mačiau anglų k. vadovėlyje :) Gražu, įspūdinga. Lankėmės vaškinių figūrų muziejuje. Kadangi kaip tik buvo moksleivių atostogos, tai eilėje į muziejų pralaukėme beveik 3 valandas, Liepa labai pavargo, tai pats muziejus nepateisino mūsų lūkesčių :( Su vyru dar lankėmės Body World parodoje. Tai menas iš numirusių žmonių kūnų. Vyrui (kadangi jis biologas) labai patiko, o man buvo kraupu, patyriau šoką, nuo kurio atsigavau tik po keletos dienų :-/ Čia yra nuoroda į video reportažą apie parodą, bet silpnų nervų ir jautrios sielos žmonėms tikrai nesiūlau jo žiūrėti. Be paminėtų dalykų lankėmės Leeds pilyje, kur yra ne tik graži pilis, bet daugybė gražių ir retų paukščių, su kuriais rengiami pasirodymai, tujų labirintas ir kitų pramogų. Lankėmės vietinėje lietuvių bažnyčioje, kur sutikome daug pažįstamų :) Buvome sendaikčių turguje, kuriame pardavėjai mėgaujasi vien buvimu tenai, nepriklausomai ar iš jų ką nors nupirks ar ne :) Žinoma, aplankėme pigias parduotuves, kurios yra tikras unikumas, bet apie tai gal kada nors kitą kartą :)

Tačiau už architektūrinius paminklus ir parodas man žymiai įdomiau buvo aplankyti Ten gyvenančius draugus lietuvaičius. Daugelis iš jų išvažiavę yra plius minus prieš dešimtmetį ir jau nebegyvena susigrūdę po kelias šeimas poros kambarių butuose. Kai kurie draugai turi gerus darbus, pasiėmę paskolas ir nusipirkę namus, vaikus leidžia į angliškas mokyklas - susitvarkę gyvenimus. Maloniai nustebino, kad daugelyje šeimų mamos nedirba, rūpinasi vaikais, namais, o vyrai vieni pajėgūs išlaikyti 5 asmenų šeimas. Susidarė įspūdis, kad ten auginti vaikus yra žymiai lengviau tiek finansiškai, tiek lavinimo prasme - žymiai daugiau galimybių juos leisti į įvairius būrelius. Emigrantai gal jau įprato, bet man vis dar neįprasta ir nelabai miela, kai lietuvių tėvų vaikai tarpusavy kalba angliškai. Na, tai tarsi savo tapatybės praradimas, o gal tiksliau tariant, naujos savo tapatybės atradimas, kai vaikai save laiko ne lietuviais, bet anglais... Dar viena liūdna gaida yra tai, kad nepaisant visų teigiamų pokyčių ne vienas guodėsi vienatve, izoliacija, kad neturi artimų ryšių su draugais, o anglai per daug uždari, kad su jais galima būtų artimai susibičiuliauti.

Liepai, aišku, įdomiausia buvo karuselės, saldumynai, princesiškos suknelės ir bateliai. Labai mielai bendravo su Londone gyvenančiais lietuvių vaikais. Tiesa, mano nuostabai ji visiškai nereagavo į kitų rasių žmones, užsidengusias musulmones ir pan. Atstumai ir tempas ją gerokai vargino. Beje, Liepa labai pasiilgo sesės :) Paskutinį vakarą Londone, prieš užmiegant, ji sako "aš tiesiog jaučiu Barborytės rankytes. Grįžusi iškart išbučiuosiu sesę" :)

21 komentaras:

  1. Labai labai viskas idomu...:)))visos smulkmenos...et...skaitau kaip kokia gera knyga:P

    AtsakytiPanaikinti
  2. che, pavelavus atejau tai abu irasus perskaiciau kaip viena ;] smagu buvo toki keliones reziume paskaityti. labai faina, kad Liepa tokia kosmopolitiska, ir del to dar juokingiau, kad Rutai akys pacios lipo prie skirtingu zmoniu ;]]]
    nelabai isivaizduoju tos Body World parodos, bet , tiesa pasakius, bijau eiti ir video ziureti. taciau intriga yra ;>
    smagu, kad kelione geru ispudziu paliko. sveikinu!

    AtsakytiPanaikinti
  3. ir aš džiaugiuosi kelione. Įspūdžių daug. Dabar labai norėčiau su viena drauge nulėkti Anglijon, į provinciją, o taip pat kaip normalios moteriškės dar ir po pardas normaliai palakstyt ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. o kada apie tos parduotuves parasysi? :)irgi labai idomu...
    Siaip parasei tai super apie viska,tikrai skaitai kaip knyga-biografija

    AtsakytiPanaikinti
  5. na, jei bus įkvėpimas ir laiko, tai parašysiu ir apie parduotuves :) Džiaugiuosi, kad mano įspūdžiai jums nenuobodūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jums, miela rasytoja leidus, noreciau papriestarauti. Taip , lietuviu vaikai jau kalba angliskai ir lengviau nei lietuviskai. Bet ar tai tapatybes praradimas ? Kas tada yra ta lietuviska tapatybe? Kalba? Kodel kalba? Jei taip tuomet velsieciu anot jusu neegzistuoja sioje zemeje, kaip ir airiu, skotu,austru, suomiu,ukrainieciu ir kitu zinomu pasaulyje tautu. Jei detume lygybes zenkla tarp savo tapatumo ir kalbos tuomet bukite teisinga ir rasyti reiketu toliau pripazistant ne lietuviais daugli musu slovinamu lietuviu valdovu nuo Gedimino laiku iki pat XIXa.sviesuoliu(kurie ne tik nerase lietuviu kalba bet ir kalbejo nelietuviskai). Mes dejome ta lygybes zenkla klaidingai tik pastaruosius koki 100metu. O kaip del istorijos pries tai? Jei jau sloviname Lietuvos valstybinguma ir tuoj svesime Lietuvos 1000metu tuomet turime zymiai ilgesne istorija nei nuo varpininku ar basanaviciaus kalbos suvokimo ar sapokines istorijos skiepu. Ar kalba yra pagrindinis tautos susivokimo komponentas? ar tai yra tam tikra tik sudedamoji dalis. Zinau jog toks isdestymas yra skaudus emociskai, bet prasau pazvelk placiau istoriskai ir prasau pazvelk i ateiti. Daugelis filosofu(pradedant XVIIIa.svietejiska Prc.revoliucija) viena pagrindiniu zmogaus teisiu pripazista jo apsisprendima kuo jis save laiko. Kodel mes norime atimti ta apsisprendima? pvz is juodo gymio zmogaus ar is baltarusio vaiko kurie nekalba lietuviskai bet laiko save lietuviu kur nos minsko mokyklos gudumoje ar Birmingham'o pradineje klaseje besimokancio juodaodzio. Gal vis del to mus risa zymiai daugiau nei tik kalba. Jei kalbame lietuviskai tai nereiskia kad turime teise pasisavinti "Lietuvybe".
    pvz XVIIIa.pradzioje lietuviu tautybe buvo suvokiama ne pgl kalba o pgl religija. Katalikas=lietuvis(kaip judaizme). Ar Jus ponia katalike? tai gal ir ne lietuve tada? Tad jei norite vadintis lietuve tai gal prasau nedrauskite ir nebandykite atimti tos teises is musu iseiviu vaiku. Daugelis vaiku, jaunuoliu su kuriais teko susidurti , ir kurie nebekalba be akcento ar kalba sunkiai, bet ju paklausus nepamenu kad kas atsakytu jog jie- anglai. Daugelis (neturiu statistikos kaip ir Jus) atsakydavo- I am Lithuanian.
    Religines savimones vedami mes jau 3-4-jame desimtmetyje atmeteme mazaja Lietuva ir to pasekoje musu tautieciai lietuvininkai prieme su dziaugsmu Hitlerio atvykima i Klaipedos krasta. To pasekoje siuo metu mes neturime nei vieno likusio klaipediecio.
    Tas pats atsitiko su senaisiais lietuvininkais Vilniaus kraste kuomet mes budami "patriotais" sudareme 1920metu sutarti su komunistais pries senuosius lietuvius lenkus kurie mate sajunga su Lenkija. Ar to dabar siekiame savo tokios nuomones issakymu? Ar nepamastome ant kiek tai pavojinga ir ant kiek tai atskiria emigravusius lietuvius ir lietuvius didziojoje Lietuvoje likusius.

    AtsakytiPanaikinti
  7. o manę kai mes buvome JAV būtent taip pat liūdnai nustebino, kad rusų emigrantų vaikai tarpusavy kalba angliškai, sunkiai skaito ir visai nerašo gimtąja kalba - man atrodo, tai yra svarbu... Nors gana dažnai labai sunku kažką pakeist.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū Jonui už tokią išsamią analizę. Deje, kaip namų šeimininkė :), negalėčiau suformuluoti logiškai svarių kontrargumentų. Rėmiausi tik savo vidiniu išgyvenimu :) Be to, man asmeniškai kalba atrodo labai reikšminga, nes joje yra ne tik gramatika, bet ir tautos kultūra. Jei gyvenant "svetimoje" šalyje su artimaisiais kalbama "svetima" kalba, tai neįsivaizduoju kaip galima išlaikyti lietuvišką tapatybę.

    AtsakytiPanaikinti
  10. as ir nesuprantu danu kalbos bet nesakau :"kaip galima su tokia kalba kulturiskai gyventi" Nesuprantu- reiskia baisu, reiskia blogai ir daryti isvada jog neimanoma tapatybes tureti. Atsiprasau bet toks teismas skamba kaip viduramziu katalikiskas mastymas mokslininku linkui-nesuprantu reiskia blogai ir degint reikia. Mes lietuviai esame labai nepakantus kitiems. Jei pateiktumem pvz, daugiau issamesniu minciu - gal ir sutikciau. Dabar , Jusu gerbiama rasytoja, nuomone remiasi tik Jusu jausmais ir emocijomis(neisivaizduoju,vidinis isgyvenimas,man nemiela ir pan.) Tad galima tai ir pasilikti prie savo jausmu ir tai nieko bloga, mes visi juos turime. Bet visai kas kita teigti jog jie nelietuviai, jog tai neimanoma savo tapatybes taip saugoti. Manau jog tai parodomas uzdarumas ir tokiu budu Jus einate link konflikto. Man tikrai nera idomu Jus itikinti del tokio klaidingumo, bet graudu(jausmai) matyti tokia nuomone tarp masiu- tuo yra uzsikretusi visa Lietuva.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Man pačiai šis klausimas yra atviras ir nežinau ką reiškia būti emigrantu, galiu tik BANDYTI įsivaizduoti. Jokiu būdu nesakiau, kad kitų tautų žmonės prastesni nei lietuviai - TIKRAI NE! Aš turėjau omeny savitą, autentišką kultūrą, kurią savyje turi kiekviena kalba. Kalbėdami ar nekalbėdami ta kalba mes perimam arba neperimam tą savitą kultūrą. Kaip besuktume reikalą, vis tiek kalba daro įtaką mūsų tautiškai tapatybei.

    AtsakytiPanaikinti
  12. ir isvis kame cia reikalas? taigi jau buvo pasakyta (net raidemis didziosiomis), kad visi ispudziai is Londono bus aprasomi ir vertinami subjektyviai. tai kas cia per diskusija gali buti? uz nuomone niekas bausti neturetu ir tokios litanijos visai nereikia, norint pasakyti, kad zmogus nuomone kitokia turi. as pati esu dalyvavusi ivairiose diskusijose del kalbos ir tapatybes, ir turbut ne karto nebuvo prieita vieninga isvada ;] tad cia, blog'e (ir juolab rastu..) gincytis praktiskai neverta del tokiu dalyku.
    tai apie ka isvis tada rasyti, kokiu savo ispudziu ir emociju vertetu bijoti, jeigu sitiek puolimo uz tai atsiranda? ;]

    AtsakytiPanaikinti
  13. kazkokia nesamone - tai koks tu lietuvis jei nesurezgi lietuviskai nei sakinio?! logikos trukumas visiskas...
    as pati gyvenu anglijoj jau (dar tik?) puse metu, turiu triju metu sunu ir man gyvenime minties nebutu su juo kalbeti angliskai vien todel kad sioje salyje apsistojom?! ir man nesuprantamas zmoniu poziuris, kad jei siuo metu gyvenu uzsieny tai vaikas turi moketi tik sia kialba, nes po kiek metu gal grysim i lietuva, tai ka tada tas vaikas darys? net nemokes susisneket su seneliais! absurdas visiskas...as esu uz savas saknis ir sava kultura. naturalu, kad turi prie daug ko prisitaikyt gyvendamas kitoj saly, bet pamirst savo kalbos tikrai negalima..
    taip pat noreciau pritart rutos pastebejimui del aprangos - as iki siol nemaciau nei vieno vaiko su kepure...as pati ir mano vaikas su zieminem striukem ir kepurem vietiniams turbut atrodom kaip is Antarktidos...o man nesuvokiamas motinu elgesys, kai dvieju menesiu kudikis vezime kriokia pameles be kojinyciu ir nuoga galva kai lauke 3 laipsniai silumos :( beje, ju vaikus nuolat kamuoja ne tik sloga, bet daznai susergama meningitu :( nors pacios nepasikuklina apsirengt silciau, cia tik vaikam turetu buti "tropikai"...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Idomi tema ir tiek.
    Miela Danguole, jei gyvensite uk dar 10metu(as gyvenu 11m.) tai po to prisiminsite kuomet jusu vaikutis kalbes su draugais angliskai ir sakys :"I am lithuanian". Nieko nepakeisit arba vaziuokit i Lietuva.
    Taciau as dziaugiuosi kad Lietuvoje yra sviesuoliu kuriems Mickevic,Gaonas,Radvila(gudas),net Zeligovskis(tsss, tik nesakykit to p.Murzai, o tai jis gali ir issaudyti tokius kaip as)Kudirka(nekalbejas lietuviskai)yra tokie patys LIETUVIAI. Dziaugiuosi jog Lietuvoje yra sviesuoliu tokiu kaip Donskis, Bumblauskas, Lydeka ir kt. kurie supranta tautiskuma placiau ir galiu ten tilpti su savo vaiku kuris kalba angliskai(as kalbu su juo lietuviskai, nepergyvenkit:)
    Taciau yra ir kita dalis kuri tapatuma tapatina tik su viena is daugelio sudedamuju daliu- ar tai butu kalba ar religija ar dar kas.
    Ar norite pasakyti kad latvis gyvendamas lietuvoje negali buti lietuviu(jei taip save suvokia?) ir nepriklausomai nuo jo tautybes , lietuviu kalbos mokejimo ar nemokejimo, nepriklausomai ar jis yra gejus ar ne, nepriklausomai ar jis yra katalikas ar masonas ar kas bebutu.
    Ponia Sima, jei jau kas paraso didziosiomis raidemis kad tai subjektyvu ar tai uzdraudziama zmonems laisvoje erdveje issakyti savo nuomone? ar tai reiskia kad turi buti cenzuruojama diskusija? ar tai reiskia kad tada as tureciau pritarti bet kam kas cia rasoma(and vice versa).Tai ar cia uzdrausta yra "gincytis" . Ponia rasytoja issako savo nuomone ir as galiu su ja nesutikt ir issakyti savo. Oi. gal as suklydau, gal cia koks possovietinis erdves kampelis kur negalima gincytis ir diskutuoti?
    Sekmes.
    Kiek suprantu tai yra privati erdve kurioje yra priimami tik pritariantys ir aiksciojantys "kaip gerai kaip gerai" komentarai.Tad atleiskit, i savo erdve nenoreciau nei kviesti nes pasirodys per liberalu :)
    O rasytojai sekmes.

    AtsakytiPanaikinti
  15. kazkaip nesusisnekam cia mes visi...as nesu pries vaiko mokyma svetimos kalbos, as esu pries bendravima su vaiku svetima kalba namie, nes jei tevai abu lietuviai tai kokio velnio su vaiku sneket angliskai? jei seima dvikalbe jau kitas reikalas, tevai gali rinktis. tai jei as po keliu menesiu persikraustysiu i prancuzija, tai ka man namie su vaiku sneket tik prancuziskai?! naturalu, kad vaikas su aplinkiniais gali bendraut kita kalba, bet su seimos nariais? o kad vaikas po kiek metu pasakytu "i am lithuanian" tai man tik butu dziugu, nes kazkodel paskutiniu metu visiems geda pasakyti, kad esi is Lietuvos...

    AtsakytiPanaikinti
  16. tikrai kažkaip neskaniai diskusija vystosi. Gerbiama yra kiekviena nuomonė, svarbu, kad neužgauliotume vieni kitų.
    Sutinku, kad tapatybę sudaro keleta sudedamųjų dalių, iš kurių viena yra kalba. Ir vien tik turint vieną iš tų dalių (pvz, kalbą) dar negali savęs pilnavertiškai tapatinti su lietuviu. Bet vis tiek neįsivaizduoju žmogaus, kuris nekalba lietuvių kalba, o save vadina lietuviu.
    O dėl kalbėjimo angliškai su vaiku, tai čia labai slidus dalykas. Nes net keli draugai pasakojo, kad kai vaikai Anglijoje pradėjo lankyti mokyklą jie patirdavo daug įspūdžių, kuriais norėdavo pasidalinti namie. Tuos įspūdžius jiems lengviau pasakoti angliškai. Tėvai, norėdami padėti vaikui išsipasakoti leisdavo jam kalbėti angliškai, o ir patys nejučiomis pradėdavo angliškai klausinėti. Tad viskas vyksta palaipsniui ir daug kas priklauso nuo tėvų užsispyrimo išlaikyti lietuvių kalbą šeimoje.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Viską perskaičiau, labai įdomios įžvalgos ir pastebėjimai. Dabar susigundžiau ir pati keliauti per atostogas. Reikės pasižiūrėti kada pigiausi aviabilietai ir nuskristi aplankyti Londono :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Mane dabar sudomino Leeds pilis, norėčiau apsilankyti. Pasižiūrėjau, kad įėjimo kaina nėra didelė, o vaizdai tikrai verti dėmesio. Reikės laukti kada bus pigiausi lėktuvų bilietai ir pakeliauti po Londoną.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Super blogas. Labai išsamu bei įdomu. Mes taip pat ruošiamės keliauti į Londoną su visa šeima. Tai kaip tik dabar ieškome pigiausių bilietų, žinant jog pabūti Londone apie savaite kainuos tikrai nemažai. :) Mačiau kelis pigių skrydžių į Londoną pasiūlymus, tačiau dar palauksiu kol kainos nukris dar labiau. Norėjau dar paklausti. Ar apsimoka kilti apžvalgos ratu? Kiek girdėjau ši atrakcija yra labai brangi.. :(

    AtsakytiPanaikinti
  20. labai idomus ir išsamus blogas kadangi pati žadu keliauti ypatingai kai radau tokius pigius bilietukus http://www.skrydis.lt/ , rdau ne tik piogius bilietus bet ir daug informacijos apie kitas šalis ir Europos miestus

    AtsakytiPanaikinti
  21. Neseniai lankėmės Londone tai patyrėm visišką kultūrinį šoką. Tiek daug žmonių, skirtingų rasių. Pastatų daugybę, įvairiausių verslo centrų, parduotuvių. visko tiek daug. Bet tuo pačiu buvo žiauriai geras potyris. Buvom Modern Tate muziejuje, London Eye, Pas Karalienę rūmuose, tik deja nebuvom vaškinių figūrų muziejuje :) Skrydį pirkom per http://www.skrydis.lt/ plius gavom nemažai informacijos

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin