2008 m. gegužės 14 d., trečiadienis

Bausmė už netobulumą

Foto iš www.thefamilygroove.com

Motina maudo beveik dviejų metukų vaiką. Vaikas jau nupraustas ir ramiai žaidžia vonioje, o mama tik šalia sėdi ir "budi", kad kas nenutiktų. Skambutis į duris. Mama liepia vaikui ramiai žaisti, o ji tuoj grįš. Prie durų paštininkas. Pasirašomi visi formalumai ir persimetama keliais sakiniais. Tačiau vos motinai išėjus iš vonios, vaikas ima nepatenkintas zyzti. Tad atsiskaitinėdama su paštininku mama vis garsiai šukteli "tuoj tuoj, ateinu!". Taigi, mama grįžta į vonią ir randa vaiką sėdintį vonioje visiškoje tamsoje. Pasirodo ji išeidama iš vonios dar ir šviesą išjungė. Kadangi vaikas nenukentėjo, tai niekas apie tai ir nesužinojo (išskyrus jus). Bet jei būtų nukentėjęs, tai motinai būtų iškelta baudžiamoji byla už vaiko nepriežiūrą.

Tai situacija iš mūsų šeimos gyvenimo. Taip pat dar galiu paminėti, kad ir Liepa, ir Barbora yra iškritusios iš vežimuko ir lovytės, keturmetę Liepą kelis kartus esu pusvalandžiui palikusi vieną namuose, ji ne kartą yra dingusi parduotuvėje, taip pat su pilnu vaikišku pirkinių vežimėliu laisvai nesusimokėjusi pravažiavusi pro kasas, išbėgusi į gatvę ir t.t. Tai situacijos dėl kurių labai išgyvenu, ir dėl kurių mane turėtų bausti dėl vaikų nepriežiūros. Galiu dėkoti tik Dievui, kad vaikams nenutiko nieko blogo. Ar esu bloga mama? Galbūt. Tačiau stengiuosi būti geresne.
Daugelis sutuoktinių nori turėti vaikų ir jų turi. Bet ar daugelis prieš turėdami vaiką baigia kokius nors motinystės/tėvystės mokslus? Atsakymas - ne. Niekada neturėjus vaikų, o gimus vaikui staiga netampama diplomuotu vaikų auklėjimo specialistu. Tačiau visuomenėje vyrauja nuomonė, kad jei tu turi vaiką, tai turi jį auklėti nepriekaištingai. Turi būti tobula mama (tėvas). Aš pati 7 metus mokiausi pedagogikos (vyras taip pat pedagogas) ir dažnai situacijose žinau kaip reiktų elgtis, bet dėl daugybės aplinkybių viskas vyksta tikrai ne taip, kaip norėtųsi. Esu padariusi daug klaidų, o kai kurias situacijas prisimenu su siaubu. Vienintelis teigiamas dalykas - niekas nenukentėjo, bet tikrai galėjo. Už tai save smerkiu ir kaltinu. Kita vertus, pripažįstu, kad neesu tobula, kad gyvenu ir mokausi.
Kodėl keliamos baudžiamos bylos už aukščiau minėtus ir panašius atvejus, kai tuo tarpu, yra tiek neprižiūrimų, skriaudžiamų ar paliekamų vaikų globos namuose? Kažkas čia yra negerai...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Blog Widget by LinkWithin