2008 m. gegužės 9 d., penktadienis

Socialinis spaudimas



Mes kartais net nesusimąstom kaip dažnai iš aplinkinių patiriam socialinį spaudimą ir kaip dažnai patys spaudžiame kitus.

Prisiminkite save. Susipažinote su savo antrąja puse. Dar nespėjo įsibėgėti draugystė, o visi jau klausinėja kada tuoksitės. Na, pagaliau susituokėte. Nespėjote apsiprasti su šeimyniniu gyvenimu, o jau negalite pabėgti nuo klausimo "ar apie vaiką dar negalvojate?". Ir štai jau turite mažylį. Dar jis nespėjo iš kūdikystės pereiti į vaikystę, o jau vėl klausimų ataka - "Ar apie antrą vaiką negalvojate?". Tarsi nelieka vietos patiems nuspręsti ko, kaip ir kada mes patys norėtume.

Apskritai visuomenė persmelkta stereotipais. Vieni iš jų logiški, o kiti absoliučiai subjektyvūs ir nepagrįsti. Pavyzdžiui kodėl berniukai rengiami mėlynai, o mergaitės raudonai?

Kartą vaikščiojau Thom'e Philips'e. Šalia prekes žiūrinėjo viena mama su kūdikiu vežimuke. Jai labai sunkiai sekėsi pravažiuoti tarp prekių lentynų, nes tarp eilių buvo sudėta daug visokių prekių ir visur palikti siauri tarpai. Neapsikentusi ji pasakė parduotuvės darbuotojoms pastabą. Ir... pasipylė didžiausi kaltinimai, priekaištai iš darbuotojų (moterų!!!), kad kokia neatsakinga mama, kad su kūdikiu "trankosi" po parduotuves. Ir, kad apskritai mamų su vaikais vieta yra namuose ir žaidimų aikštelėse. Taip kalbėjo moterys, kurios pačios kadaise augino vaikus ir puikiai žino, kad nei vaikiškos pėdkelnės, nei maistas, nei indai patys į namus neateina, o vyrai tokių dalykų neperka (dėl vyrų būna išimčių :). Tad kažkokie nusistovėję stereotipai buvo stipresni už tų moterų patirtį, kuri aiškiai priešinga tiems stereotipams.

Liūdna kai mamos dėl socialinio spaudimo atjunko kelių mėnesių kūdikius, kai išeina į darbą atiduodamos metukų vaiką svetimųjų priežiūrai...

Foto iš http://www.sydneyanglicans.net ir http://www.nlb.gov.sg/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Blog Widget by LinkWithin